Aanvragen voor beschermd wonen verlopen voortaan via aan-z

Aanvragen voor beschermd wonen verlopen voortaan via aan-z

Inwoners van de gemeente Terneuzen kunnen sinds 1 januari 2022 een aanmelding voor beschermd wonen indienen bij aan-z, de lokale toegangsorganisatie van de gemeente Terneuzen. aan-z beoordeelt de aanvragen van beschermd wonen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

aan-z als lokale toegangsorganisatie
Per 1 januari 2022 is de gemeente Terneuzen verantwoordelijk voor het indiceren van beschermd wonen vanuit de Wet maatschappelijke onderneming. Eerder werd dit via het CZW bureau / Gemeente Vlissingen, centrumgemeente van Zeeland, geregeld. De gemeente heeft deze taak met ingang van 1 januari 2022 bij de lokale toegangsorganisatie, aan-z, belegd. Dit betekent dat aan-z voortaan de aanvragen voor beschermd wonen behandelt.

Wat is beschermd wonen?
De Rijksoverheid wil dat mensen met een psychische kwetsbaarheid of een verslaving zo veel mogelijk zelfstandig thuis wonen. Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen, krijgen begeleiding thuis of in een instelling. In Nederland wonen ongeveer 35.000 mensen in een huis waar 24 uur per dag, 7 dagen per week hulpverleners aanwezig zijn en/of oproepbaar zijn. Dat heet beschermd wonen.

De doelen van beschermd wonen zijn gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, stabiliseren van het psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen. Beschermd wonen is bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving.

Beschermd wonen aanvragen
Wilt u beschermd wonen aanvragen? Dan kunt u een Wmo-melding doen. Meer informatie over de maatwerkvoorziening beschermd wonen en het doen van een Wmo-melding vindt u op deze pagina

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met aan-z op telefoonnummer 0115 56 30 15 of per mail: info@aan-z.eu. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.