Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen
Simone (coördinator Wmo-team) vertelt: "Veel mensen vinden het prettig om zoveel mogelijk zelf te blijven doen en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook wanneer u ziek bent, een beperking heeft of ouder wordt. Vaak is dit mogelijk met kleine aanpassingen in huis of ondersteuning. Soms kunt u meer bereiken dan u zelf denkt. Dat noemen we 'eigen kracht'. De eerste stap is ontdekken wat u zelf nog kan doen. Of met hulp van anderen. U kunt buren, vrienden of familie om hulp vragen. Dat is heel gewoon."
Het is verstandig om tijdig na te denken over de toekomst. Simone heeft 7 tips waardoor u zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen:
  • Denk tijdig na over het ouder worden en hoe u uw woning hierop kunt aanpassen. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe badkamer installeert, adviseren we u na te denken over een drempelvrije inloopdouche. Of bij het kopen van een nieuwe woning, kan een gelijkvloerse woning handig zijn. Ook als u op dat moment nog goed te been bent. 
  • Kijk of er iemand in uw omgeving is die u kan helpen bij het huishouden. Misschien zijn er mensen die dit voor u willen doen. U kunt ook overwegen huishoudelijke hulp via een particuliere organisatie in te huren.
  • U kunt gebruikmaken van was- en strijkservice. Zij kunnen uw was vaak ook halen en brengen.
  • Houdt u van vers en gezond eten, maar lukt het tijdelijk of langdurig niet om zelf te koken? Wij brengen een warme maaltijd bij u thuis (tafeltje-dek-je). Elke dag vers, gevarieerd en rechtstreeks uit onze eigen keuken.
  • Uw boodschappen kunt u (door een lokale supermarkt) thuis laten bezorgen.
  • Praat met anderen over uw situatie, bijvoorbeeld met uw buren of mensen die u bij een activiteit ontmoet. Wellicht kunt u iets voor elkaar betekenen.
  • Met een personenalarm voor thuis (personenalarmering) kunt u met één druk op de knop hulp inschakelen als dat nodig is. Dag en nacht, vanaf iedere plek in uw huis. Dat geeft een veilig gevoel. Meer informatie hierover leest u op de website van Maatje Zeeland.
Heeft u maar tijdelijk (korter dan 6 maanden) een hulpmiddel nodig? Dan hoeft u zich niet te melden bij de gemeente. U kunt vaak een hulpmiddel lenen via de tijdelijke uitleen van bijvoorbeeld Vegro. Als u via uw zorgverzekering in aanmerking komt, kunt u bij Vegro gratis hulpmiddelen lenen. Uw zorgverzekeraar vergoedt dan namelijk de hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet. Een rollator wordt niet vergoed door de Wmo of zorgverzekeringswet. U kunt deze zelf aanschaffen.
U kan met vragen over de Wmo altijd bij ons terecht. Bel naar 0115 563015 en kies voor optie 5 in het keuzemenu.