Ik voel mij alleen (of maak mij zorgen om iemand)
Ik voel mij alleen (of maak mij zorgen om iemand)
Als je je eenzaam voelt, voel je je niet verbonden met andere mensen. En dat is een rotgevoel. Je kan je eenzaam voelen als je minder contact hebt met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Of als je geen of weinig vrienden hebt. Maar je kan je ook eenzaam voelen als er wel mensen om je heen zijn. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Je bent niet de enige die dit ervaart. Iedereen voelt zich weleens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Maar als je je lange tijd eenzaam voelt, wordt het een probleem. Iedereen heeft het nodig om gezien en gehoord te worden.
Hoe herken je eenzaamheid?
Hoe herken je eenzaamheid?
Eenzaamheid is een persoonlijke beleving. Toch kan je letten op signalen. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor jezelf of een ander.
Welke stappen kan je zetten om je minder eenzaam te voelen?
Welke stappen kan je zetten om je minder eenzaam te voelen?
- Probeer te achterhalen waarom je je zo voelt. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde situaties waarin het gevoel van eenzaamheid sterker is dan normaal? Wat mis je op die momenten in de contacten die je hebt? Het achterhalen van de kern kan jou helpen om een oplossing te vinden.
- Het is goed om je te beseffen dat eenzaamheid ook een gevoel is waar je invloed op kunt uitoefenen. Door kleine stappen te nemen, kan je soms het eenzame gevoel verminderen.
- Het is belangrijk dat je dingen blijft ondernemen. Begin met kleine stapjes. Het hoeft niet allemaal in één keer of perfect. Ga bijvoorbeeld eens een kopje koffie drinken, een wandeling maken, neem deel aan een activiteit of ga aan de slag als vrijwilliger. Juist wanneer je dingen blijft ondernemen, kan je nieuwe contacten ontmoeten.
- Wees lief voor jezelf. Wanneer je niet tevreden bent met jezelf, kan dit bijdragen aan een eenzaam gevoel en jou belemmeren bij het maken van contact. Leer jezelf waarderen. Richt je meer op jouw goede eigenschappen dan te focussen op wat je anders zou willen zien. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen, jij bent zoals je bent en dat is goed zo.
Praat erover. Het kan helpen om je te realiseren dat eenzaamheid er vaak bij hoort in het leven. Je bent niet alleen. Is er een vriend, collega, familielid of buurvrouw aan wie je kwijt kunt hoe je je voelt? Grote kans dat je te horen krijgt dat diegene zich ook wel eens eenzaam voelt, wat jou weer kan sterken in je eigen emoties.
Hierover met iemand praten?
Ervaar je zelf lange tijd gevoelens van eenzaamheid en vind je het moeilijk om met anderen over deze gevoelens te praten? Of ben je om iemand bezorgd? Bij het signaalpunt eenzaamheid kan je vertrouwelijk een signaal afgeven wanneer je denkt dat iemand zich eenzaam voelt óf als je jezelf eenzaam voelt. aan-z neemt contact op met jou of de persoon die zich mogelijk eenzaam voelt. Samen kijken we naar een passende invulling.
Iedereen kan bij ons terecht, ook zorgprofessionals en ondernemers. Wil je meer weten over de lokale aanpak van eenzaamheid in de gemeente Terneuzen? Bekijk dan dit filmpje.