Verschil maken in het leven van mensen
Verschil maken in het leven van mensen
Johan van Wynsberge, 68 jaar, is sinds 2016 met veel toewijding actief als vrijwilliger maaltijdbezorging van tafeltje-dek-je. Zijn passie voor het vrijwilligerwerk komt duidelijk naar voren als hij met gedrevenheid en betrokkenheid zijn motivatie toelicht om te kiezen voor aan-z.
“Het ligt in het verlengstuk van wat ik altijd al deed als architect: mensen helpen en ondersteunen in een complex en uitdagend bouwproces. Ik maak dan nu wel een ander soort impact, maar ook dit geeft mij de kans om een verschil te maken in het leven van mensen. Nu mag ik met plezier mensen ondersteunen bij het op tafel zetten van een verse en gezonde maaltijd”, zegt Johan.
We vroegen Johan hoe een typische dag eruitziet en wat hem dan die voldoening geeft: “Elke ochtend om 10:30 begin ik aan mijn rit. Ik bezoek ongeveer 15 huizen. Het binnenkomen bij ieder adres,”, zegt hij, “dat is eigenlijk waar ik het voor doe. Soms zijn wij het enige bezoek die ze krijgen op een dag, en je ziet mensen opfleuren. Het gaat niet alleen om het eten dat ze krijgen, maar ook om dat praatje, dat kleine moment van verbinding. Al is het maar een paar minuten. Soms is het een mopje, soms een anekdote. Je merkt dat het zeer gewaardeerd wordt.”
Johan lacht als we hem vragen of hij zijn trots voor aan-z ook graag deelt met anderen, hierover vertelt hij: “Op een of andere manier breng ik het vaak spontaan ter sprake. Je kan het zien als een soort mond-tot-mondreclame. Zo heb ik zowel mijn buurman als mijn schoonbroer, die met pensioen ging, geïnspireerd en aangemoedigd om zich ook als vrijwilligers bij aan-z aan te sluiten.”
Aan het einde van het aangename gesprek met Johan vragen we hem om advies voor toekomstige vrijwilligers. Johan is duidelijk en zegt: “Op de eerste plaats staat absoluut voldoening. Daarnaast is empathie van groot belang; je moet in staat zijn om mensen te begrijpen en aan te voelen. Het is essentieel om oprecht open te staan voor het opbouwen van een band en het bieden van vertrouwen aan de mensen die je bezoekt. Je kan en mag het niet zien als een extra inkomen, het moet uit je hart komen.”