Eenzaamheid aanpakken doen we samen

Eenzaamheid aanpakken doen we samen

Mensen die kampen met structurele eenzaamheid komen minder snel in beeld bij de reguliere hulpverlening. Dit zijn vaak senioren die zich hebben teruggetrokken; ze vragen niet om hulp en vertonen zorgmijdend gedrag. Om hen te bereiken, is een meer outreachende werkwijze nodig. Dat wil zeggen dat deze mensen in samenwerking met verschillende partijen actief worden opgespoord en benaderd.

Het belang van samenwerken met zorgpartners en ondernemers
In gemeente Terneuzen werkt aan-z samen met zorgpartners zoals huisartsen, thuiszorgmedewerkers, woningbouwverenigingen en wijkverpleegkundigen. Maar ook met ondernemers, want ondanks dat de doelgroep met eenzaamheidsgevoelens geen contact zoekt, gaan ze wel naar de kapper en doen ze boodschappen. Iedereen die zich zorgen maakt om iemand in de omgeving kan eenvoudig en laagdrempelig een signaal doorgeven dat aan-z vervolgens oppakt.

De samenwerking met zorg én niet-zorgpartners is één van de aspecten die de aanpak in Terneuzen uniek maakt. Op 10 mei 2023 spraken we hierover met onder andere de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het ministerie maakte een video van het bezoek.